Väljarbarometer november

Väljarbarometer-white-private-trans

Två månader efter valet pågår fortfarande regeringsbildningen och i Aftonbladet/Inizios mätning för november ser vi ökad rörlighet bland väljarna. Sedan valdagen, som gav svåra förutsättningar för regeringsbildning, förefaller positionerna fortsatt låsta. Efter att regeringen Löfven röstats bort av en majoritet av riksdagen och ersatts av en övergångsregering, har först Ulf Kristersson (M) misslyckats med sitt sonderingsuppdrag, sedan har även Stefan Löfven (S) misslyckats och nästa onsdag ska riksdagen rösta om Kristersson (M) som statsminister i ett försök av talmannen att tvinga fram en lösning.

I november månads väljarbarometer ser vi alltså en ökad rörlighet bland väljarna. För partierna innebär det att de Rödgröna partierna stärker sin ställning med ett övertag om 3,1 procentenheter över Alliansen, även om det är långt ifrån säkert att blockpolitiken överlever regeringsbildningsprocessen. Sverigedemokraterna ökar till 18,9% (+1,0) och är nu näst största parti efter Socialdemokraterna. Sverigedemokraterna tar väljare i huvudsak från Moderaterna.

Moderaterna når 18,2% (-1,2) och tappar alltså väljare till Sverigedemokraterna och till Centerpartiet, samtidigt tar Moderaterna väljare från Liberalerna.

Det talas alltmer om att ett extra val närmar sig. Liberalerna har varit mycket tydliga med att de kommer att rösta nej till en regering som tar stöd från Sverigedemokraterna. Väljarna tycks straffa denna hållning och Liberalerna hamnar i denna mätning på 4% (-0,9) och en sammanlagd nedgång i förhållande till valresultatet på 1,5 procentenheter. Även Miljöpartiet backar till 3,8% (-0,5). Partiet klarade sig med nöd och näppe in i riksdagen och denna mätning ger vid handen att partiet skulle åka ur.

Centerpartiet går framåt till 9,8% (+1,1). Partiet håller fast vid sin position i regeringsfrågan och till skillnad från Liberalerna uppskattar väljarna hållningen. Centerpartiet tar alltså väljare från Moderaterna i första hand.

Kristdemokraterna når 5,9% (-0,4) och ligger i princip still. Ett intressant resultat i den mening att partiet brukar backa efter val, då stödröstande Moderater återvänder till ”moderpartiet”.

Socialdemokraterna ligger still och når 29,4% (-0,3) och Vänsterpartiet når 7,8% (+0,5).

Övriga partier samlar 2,1% (+0,4) och andelen osäkra väljare är 5,1% (+0,8).

Ta del av historiken här: Väljarbarometer historik

Om undersökningen

Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizio opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 2 187 intervjuer under perioden

26 oktober – 6 november, 2018 och är genomförd som en webbundersökning. Frågan som ställdes var :

“Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval idag?” Om respondenten inte uppger parti får de följdfrågan: ”Vilket parti lutar det mot?” och de som inte svarar på denna heller får följdfrågan ”Vilket parti tycker du är minst dåligt?”. I redovisningen slås dessa tre frågor samman för att visa resultatet av partisympatierna om det vore val till riksdagen idag.

Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.

För att ett parti ska redovisas under eget namn ska partiet få minst 1,5 procent i tre på varandra följande mätningar eller att partiet får minst 3,5 procent i en enskild mätning. För partier som finns representerade i riksdagen sker redovisning av partiets stöd oavsett storlek i mätningen.

Inizio redovisar inte felmarginaler eftersom kvoturval används. För att kunna förstå förändringar i opinionen jämförs resultatet med föregående mätningar över tid. Tänk på att stickprovsundersökningar är alltid förknippade med osäkerhet. Läs mer om hur vi tänker här.

Väljarbarometern publiceras i Aftonbladet. Frågor om undersökningen besvaras av Karin Nelsson, karin@inizio.se

Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på facebook
Vasagatan 15-17

111 20 Stockholm

Kungsportsplatsen 1

411 10 Göteborg

Inizio Sverige AB

2018