Väljarbarometer oktober 2016

Väljarbarometer-white-private-trans

Aftonbladet/Inizios väljarbarometer för oktober 2016 visar idag att det som efter sommaren såg ut som en eventuell återhämtning för såväl moderaterna och socialdemokraterna har kommit av sig i oktober månads väljarbarometer. Under förra mätperioden presenterade finansminister Magdalena Andersson regeringens budget och sedan har övriga partier presenterat sina alternativ. Dessutom har partierna debatterat såväl i riksdagen och i SVTs agenda. Allt utan att lämna några direkta spår i opinionen.

De större förändringarna noteras om vi jämför med augusti månads väljarbarometer då trenderna blir starkare; sd går framåt med 2,1 procentenheter och noterar i denna mätning sitt högsta väljarstöd sedan februari i år med 20,0 procent.

Socialdemokraterna är största parti med 24,5 procent (-1,6 sedan augusti), moderaterna är näst störst med 23,4 procent (-1,2 sedan augusti).

Mp når i denna mätning 4,2 procent (+1,0 sedan augusti) och har därmed vänt sin nedåtgående trend. Vänsterpartiet backar från 9,4 procent i augusti till 7,5 procent i oktober, en minskning med 1,9 procentenheter. Sammantaget innebär detta att det rödgröna får 36,2 procent (-2,4 sedan augusti).

Vid sidan av moderaterna är rörelserna hos övriga allianspartier också små. Centern ligger i princip still med 8,1 procent av väljarstödet (-0,5 sedan förra mätningen i september). Även kd ligger still med 3,9 procent (+-0 jämfört med september). Liberalerna noterar 4,9 procent (+0,6 jämfört med september). Alliansen samlar 40,3 procent av väljarstödet (-0,9 procentenheter).

Skillnaden mellan blocken ökar till 4,1 procentenheter övertag för alliansen. Andelen osäkra väljare ökar något till 9,1 procent och är störst bland de som röstade på socialdemokraterna och miljöpartiet i riksdagsvalet 2014.

Läs rapporten här: väljarbarometer oktober 2016

Läs också Lena Mellins analys.

Om undersökningen

Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 2 359 intervjuer under perioden 13 oktober – 19 oktober, 2016 och är genomförd som en webbundersökning.

Frågan som ställdes var: “Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval idag?” Om respondenten inte uppger parti får de följdfrågan: ”Vilket parti lutar det mot?” och de som inte svarar på denna heller får följdfrågan ”Vilket parti tycker du är minst dåligt?”. I redovisningen slås dessa tre frågor samman för att visa resultatet av partisympatierna om det vore val till riksdagen idag.

Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på facebook
Vasagatan 15-17

111 20 Stockholm

Kungsportsplatsen 1

411 10 Göteborg

Inizio Sverige AB

2018