Aftonbladet/Inizios väljarbarometer för oktober 2016 visar idag att det som efter sommaren såg ut som en eventuell återhämtning för såväl moderaterna och socialdemokraterna har kommit av sig i oktober månads väljarbarometer. Under förra mätperioden presenterade finansminister Magdalena Andersson regeringens budget och sedan har övriga partier presenterat sina alternativ. Dessutom har partierna debatterat såväl i riksdagen och i SVTs agenda. Allt utan att lämna några direkta spår i opinionen.
De större förändringarna noteras om vi jämför med augusti månads väljarbarometer då trenderna blir starkare; sd går framåt med 2,1 procentenheter och noterar i denna mätning sitt högsta väljarstöd sedan februari i år med 20,0 procent.
Socialdemokraterna är största parti med 24,5 procent (-1,6 sedan augusti), moderaterna är näst störst med 23,4 procent (-1,2 sedan augusti).
Mp når i denna mätning 4,2 procent (+1,0 sedan augusti) och har därmed vänt sin nedåtgående trend. Vänsterpartiet backar från 9,4 procent i augusti till 7,5 procent i oktober, en minskning med 1,9 procentenheter. Sammantaget innebär detta att det rödgröna får 36,2 procent (-2,4 sedan augusti).
Vid sidan av moderaterna är rörelserna hos övriga allianspartier också små. Centern ligger i princip still med 8,1 procent av väljarstödet (-0,5 sedan förra mätningen i september). Även kd ligger still med 3,9 procent (+-0 jämfört med september). Liberalerna noterar 4,9 procent (+0,6 jämfört med september). Alliansen samlar 40,3 procent av väljarstödet (-0,9 procentenheter).
Skillnaden mellan blocken ökar till 4,1 procentenheter övertag för alliansen. Andelen osäkra väljare ökar något till 9,1 procent och är störst bland de som röstade på socialdemokraterna och miljöpartiet i riksdagsvalet 2014.
Läs rapporten här: väljarbarometer oktober 2016
Läs också Lena Mellins analys.
Om undersökningen
Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 2 359 intervjuer under perioden 13 oktober – 19 oktober, 2016 och är genomförd som en webbundersökning.
Frågan som ställdes var: “Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval idag?” Om respondenten inte uppger parti får de följdfrågan: ”Vilket parti lutar det mot?” och de som inte svarar på denna heller får följdfrågan ”Vilket parti tycker du är minst dåligt?”. I redovisningen slås dessa tre frågor samman för att visa resultatet av partisympatierna om det vore val till riksdagen idag.