Väljarbarometer september 2016

Väljarbarometer-white-private-trans

Det rödgröna blocket tappar 1,5 procentenheter och alliansen ligger i princip still. Därmed har alliansen ett övertag om 3,9 procentenheter  – det största sedan februari. Det visar Aftonbladet/Inizios väljarbarometer som publiceras idag. I mätningen går sverigedemokraterna något framåt (18,9% 1,0), sett över tid med toppnoteringen i januari (22,2%) har partiet nu parkerat sig strax under 20 procent. Moderaterna ligger i princip still (24,2% -0,4), vilket innebär att det försök att locka väljare från sd inte lyckats. Moderaterna är också ett parti med fler kvinnliga än manliga väljare, vilket det traditionellt inte varit.

Socialdemokraterna tappar något (25,2% -0,9) och även om det sker ett tapp till de andra rödgröna partierna och till sd, är det många som röstade på partiet i valet 2014 som idag uppger att de är osäkra vilket parti de skulle rösta på.

Miljöpartiet ligger fortsatt under 4-procentspärren och noterar 3,7 procent. Detsamma gäller också kristdemokraterna som med 3,9 procent ligger under 4-procentspärren för andra mätningen i rad. Liberalerna balanserar strax ovanför spärren och noterar 4,3 procent. Den turbulens som varit kring partiledningen den senaste tiden har inte påverkat partisympatierna i någon riktning.

Vänsterpartiet tappar något och har 8,2 procent (-1,2) av väljarstödet i denna mätning. Centerpartiet fortsätter att öka till 8,6 procent (0,3) och noterar sitt högsta stöd sedan februari i år.

Även om rörelserna i opinionen inte tycks så stora, så är rörelserna under ytan och mellan partierna stora. Rörelserna sker framförallt mellan allianspartierna och mellan de rödgröna partierna, men samtliga partier tappar även, mer eller mindre till sd. De partier som tappat mest till sd är m, kd och s. I den utsträckning sd tappat väljare är det till s i första hand och något till m. Andelen osäkra väljare är 7,9 procent.

Läs rapporten här: väljarbarometer september 2016

Om undersökningen

Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 2 308 intervjuer under perioden 12 september – 22 september, 2016 och är genomförd som en webbundersökning.

Frågan som ställdes var: “Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval idag?” Om respondenten inte uppger parti får de följdfrågan: ”Vilket parti lutar det mot?” och de som inte svarar på denna heller får följdfrågan ”Vilket parti tycker du är minst dåligt?”. I redovisningen slås dessa tre frågor samman för att visa resultatet av partisympatierna om det vore val till riksdagen idag.

Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på facebook
Vasagatan 15-17

111 20 Stockholm

Kungsportsplatsen 1

411 10 Göteborg

Inizio Sverige AB

2018